Sidor

måndag 19 mars 2012

Dystra beskeed och tuffa tider

Så ringde djursjuksköterskan med resultaten på Ramses urinprov - kristaller dvs urinsten. Inte så konstigt med tanke på att han är en urinstens katt men provet visa på för mycket sten som kan bli förstora och då blir det stopp, även utan snopp.

Detta betyder att Ramses behöver äta ett medicinskt foder för urinsten. Sylvester behöver äta ett annat medicinskt foder för sina njurar. Båda foder sorterna får inte ätas av de andra katterna och Ztiss tål dessutom inte dessa.

Idag har vi fri tillgång på foder. Dels för att katter föredrar att små äta och dels för att behålla husefriden. Ramses tror att det inte finns mat om han inte ser mat och börjar direkt slåss för sin överlevnad. Detta troligen pga de år han var hemlös och antagligen ofta fick gå långa perioder hungrig.

Nu kommer vi inte kunna ha fri tillgång på foder längre. Nu måste vi lära flocken nya rutiner och vi blir än mer bundna i och med att mat måste serveras och dessutom övervakas så rätt katt äter rätt sak.

Ramses kommer troligen få börja isoleras när vi inte är hemma så han inte gör slarvsylta av flocken. Troligen kommer han även behöva time out:er när vi är hemma. Sen har vi ingen aning om hur vi ska få honom att äta det medicinska fodret, han hatar det och Ramses kan konsten att matvägra. Vilket nog inte förvånar någon. Den där regeln att en katt inte svälter sig själv utan börjar äta förr eller senare gäller inte honom. Vi har testat.

Oron är nu stor hur de andra ska klara detta. Hur Hobbe som är en liten ängslig katt ska klara av att äta en serverad måltid. Han kommer nog få svårt att finna matro. Matrix kommer bli väldigt stressad och både han och Gismo behöver små äta då de har TR. Denna tandsjukdom gör det svårt för dem att tillgodose sig näringen och jobbigt att tugga. Detta i sig gör också att Ramses/Sylvester kan komma att bli isolerade i perioder för att de andra ska ha mat framme (men det rubbar då rutinen för serverad föda och blir inte bra heller). För att Ramses/Sylvester ska också få små äta skulle de behöva bli isolerade var för sig något som skäl mycket utrymme och framför allt Sylvester klarar inte att vara helt alena.

Vi har ingen aning hur vi ska klara av detta!!

2 kommentarer:

  1. ÅÅh så jobbigt det låter... :(

    SvaraRadera
  2. Salssanna - ja roligare tider har jag upplevt. :S

    SvaraRadera