Sidor

onsdag 14 december 2011

Hotad

Nu för tiden när jag är ute med Nemi synar jag alla hundägare noga. Hur håller de kopplet, hur interagerar de med hunden, vilken pli verkar de ha på sin vän osv. Härrom dagen höll Nemi på att hamna i en knutpunkt, det kom tre olika hundägare från tre håll. Jag såg vad som var på väg att hända och tog Nemi i famnen och gick därifrån.

Idag vart läget emellertid mycket obehagligt. Jag ser en hundägare på väg åt vårt håll med sin hund som är lös. Så jag ropar till hundägaren:
Jag: - Kan du vara snäll och koppla din hund?
Hundägaren: - Va? Varför det?
Jag: - Kan du vara snäll och koppla din hund? Jag har en katt här som blev attackerad för några veckor sen.
Hundägaren: - Min hund bryr sig inte om katter.
Jag: - I vilket fall kan du vara så vänlig att koppla din hund. Om inte annat är det faktiskt olagligt att ha hundar lösa.
Hundägaren: - Ska jag citera jakt lagen för dig?
Jag: - Den gäller inte i tätbebyggt område.
Hundägaren: - Du är för fan inte klok. Håll reda på din förbannade katt så håller jag reda på min hund.
Sen sätter han sig ner och börjar prata med sin hund:
Hundägaren: - Jag borde bjusa dig på kattjäveln och låta dig slita den i stycken när ägaren är så jävla korkad.

Vid detta lag har jag självklart tagit upp Nemi i famnen och börjat dra mig där ifrån. Jag bedömde att hunden var snäll och inte direkt den som skulle gå att skicka på oss men ägaren litade jag inte på. Han hade nog lätt kunna komma fram och slå ner mig.

Efteråt har jag insett att jag hade fel. Det finns ingen lag om koppeltvång. Antagligen har det varit på lagförslag och sen har mitt taskiga minne gjort sitt. I alla fall. Hur svårt är det att vara medmänsklig? Att koppla hunden gå ifrån och sen släppa den lös igen? Och i vilket fall måste man bli så hot full?

Jag har sett denna ägare förr. Då har han varit på ett sånt avstånd att det var inte aktuellt att be honom koppla sin hund. Tyvärr betyder detta att jag med stor sannolikhet kommer råka honom igen och jag känner mig riktigt rädd. Vad kommer han göra då? Han verkar ju inte ha några hämningar alls. :S