Sidor

torsdag 2 juni 2011

Katt-tv...

Också kända som de övriga familjemedlemmarna.

Hemmet tales about tails hade fram till för ett halvår sedan tre katt-tv-burkar. Två innehållandes vatten,  även kända som akvarium, och ett innehållandes grönsaker, ett sk terrarium. Det ena akvariumet, det lilla på 110 L, började dock läcka och fick läggas ner för ett halv år sedan. Stor bilds tvn, 220 L, är dock fortfarande igång och mycket uppskattad. Fast Nemi och Luna uppskattade det inte då de tog sig ett bad.

Det hände när jag för första gången skulle städa akvariumet efter att Nemi och Luna flyttat in. Jag står med båda händerna nere i akvariet för att fixa något när jag i ögon vrån ser en svart kanon kula. *PLUMS* Så var Luna i akvariet, hängandes  på kanten, undrandes vart det där locket som hon brukade kunna hoppa upp på tagit vägen.

Snabbt som attan fick jag dock upp en hel dränkt Luna som hamna i duschen. Akvarium vatten luktar inte så gott direkt. En mycket blöt och trumpen Luna vankade sedan runt i lyan.

Min första tanke hade väl blivit ”vad i ¤%#” och sen följt av ”dumma katt”.  Nu garvade jag mest gott åt eländet. Inte behövde jag heller tömma ur så många hinkar vatten vid städningen av akvariet, det var fixat och allt jag behövde göra nu var att torka upp vattnet. Fiskarna var mest förvånade över den storm deras hem hade fått uppleva.

Åter igen tog jag av locket och ställde mig med armarna ner i akvariet när ännu en svart kanon kula kom farandes. Nemi insåg dock i hoppet att det fanns inget lock på och försökte vända i luften. Därför landa hon på kanten som var på tok för smal och gled ner med hela rumpan i akvariet. Hon kunde tacka mammas snabba reflexer att hon inte blev mer blöt, det och att Luna ”tömt” akvariet innan. Även Nemi hamna i duschen. Systrarna trubbel, som nu verkligen fick sitt välförtjänta namn, hade lärt sig den hårda vägen att vara lite försiktiga när man ska hoppa upp på akvariet.

Det lilla akvariumet hade en liten kant överst på insidan där ett glas lock kunde ligga. På denna smala kant lyckades dock systrarna trubbel balansera. Jag tog några bilder hela tiden beredd på att kasta kameran i soffan och fiska upp Nemi och Luna men det behövdes aldrig.
Luna
Luna
Nemi
Nemi
Luna & Nemi
När lilla akvariet började läcka behövde fiskarna flyttas illa kvickt. Nemi stälde glatt upp som fisk vakt.

Året innan undersökte en ny anländ Gismo lägenheten för första gången. Han hoppade upp på ett bord i tron om att det var som alla andra bord han varit på. Hans förvåning när han mötte en vägg av instängt vatten går inte att i ord beskriva. Då hade jag nämligen ett mindre akvarium som stod på ett vanligt skrivbord. I detta bodde några hel roliga krabbor som vid städning rymde för att bli hittade på golvet av ytters förvånade katter.

Matrix "välkomnar" några krabbor.

Samma förvåning som Gismo hade vid upptäckten av akvarium syndes i Ronja när hon hösten 2010 fann den stora kattv:n. Det han jag dock fånga på bild. Hon blev från första dagen överförtjust över de båda tv apparaterna och försökte länge och väl fånga fisk.

Ronja och stora katt-tv
Ronja
Ronja
Ronja
Ronja: "Jag är hungrig ju"!
I terrariumet har vi vandrande pinnar. Deras första bo gjorde jag i ett plast akvarium med hjälp av Gismo. Idag bor de i ett gammalt akvarium eller snarare deras barnbarns barnbarn .. ja vilken generation det är nu har jag faktiskt tappat räkningen på. Nemi älskar pinnarna. Inte som kompisar utan som potentiell lunch. Varje gång jag städar pinnbo försöker Nemi klättra ner. Senaste gången i en obevakad sekund lyckades hon nästan fånga en av pinnarna. Ronja upptäckte i vintras att pinnbo kunde erbjuda en varm sov plats. Sylvester är mest intresserad av den goda mat pinnarna får ex sallads blad.
Gismo och första pinnboet
Gismo
Ronja och pinnarna
Ronja och pinnboet
När storbilds tv:n införskaffades var matte tvungen att vara lite lätt road först:

Gismo i, Sylvester går förbi.
Katt+i akvarium = kattfisk....(Gismo & Sylvester)
Gismo försökte gräva ut fiskarna från undersidan på detta stora akvarium. För Matrix är akvarium en källa för ro och att ladda batterierna. Finns det något bättre ställe att ligga och få magen kliad? Nemi och Luna, efter att försäkrat sig om att locket är på, gillar att sova på denna varma plats.

Matrix & Hobbe vid det gamla akvariet
Matrix
Matrix
Matrix vid stora katt-tv
Matrix och stora katt-tv
Luna värmer sig på akvariet.
Luna och lilla katt-tv
Nemi värmer sig på stora akvariet.
Nemi & Luna
Gismo & krabborna
Gismo och stora katt-tv

Gismo och lilla katt-tv
Freya och stora katt-tv
Ramses tvättar Ronja vid stora katt-tv
Storbilds tv:n kommer inom ganska snar framtid läggas ner och fiskarna säljas. Efter mycket övervägande har jag dock bestämt mig för att inte sälja akvariet utan det får stå med bara vatten, för att silikonet inte ska torka. En anledning till att det läggs ner är för att det behöver rengöras grundligt. Jag hoppas dock nya invånare snart kan flytta in. Denna gång blir det nog stora scalares. Det mindre akvariumet hoppas jag en dag ha råd att låta laga och fixa ett nytt glas lock så jag kan ha krabbor igen. Även terrariet kommer läggas ner när de vuxna pinnarna dör ut men några ägg sparas så även det kommer dras igång igen i framtiden.

Dessa typer av katt-tv har fått sitt smeknamn just för hur bra de stimulerar inne katten. Tänk dock på att de andra djuren inte får bli stressade av katternas stirrande eller ev jagande.

Mäster jägaren


Sylvester BurrBurr Burrisson är en mäster jägare. Han hjälper oss så tålmodigt att hålla ordning främst på de farliga trassel mössen. En katt leksak som emellan åt tycks föröka sig. Ett tu tre hör man ett väldigt specifikt och lite kvävt jamande från Sylvester. Han har fångat något och jamar nu med munnen full. Ibland är jamandet jätte kvävt då han har haft en jätte tuff jakt och har mer än en leksak i munen samtidigt. Hör vi inte honom direkt ökar jamandet i styrka och blir mer och mer frustrerat. Ibland letar vi rätt på honom och ibland ber vi honom komma och visa oss vad han har lyckats fånga. När han ser oss släpper han sitt byte och vi överöser honom med beröm: ”Fångade du den?”, ”Vilken duktig Sylvester vi har”, ”Vilken mäster jägare du är” osv. Stoltheten hos Sylvester går inte att ta miste på. För varje ord växer han några centimeter till tills han tycks stå på klorna, svansen i vädret och huvudet högt buret. Hela ansiktet lyser av stolthet.

Problemet är att de flesta trasselmöss fångas på nätterna. Sylvester försöker få beröm då med men husse vaknar inte alls och matte allt för sällan hur mycket BurrBurr än jamar. Dessutom lyckas han väcka matte får han bara ett ”öhh.. åhh.. vad duktig.. du är.. Sylvester”, ”vilken mästerjägarezzzzz”. Föga tillfredställande när man jobbar hårt för att hålla ohyran i kontroll.
Så Sylvester har fullt upp med att hitta på sätt så att vi ska upptäcka på morgonen hur duktig han har varit. Han vet exempelvis att det första jag normalt sätt gör är att gå på toa när jag vaknar. Så han har ofta lagt en liten hög trasselmöss framför toan. Husse hittar ofta möss bredvid sängen precis där han skulle sätta ner fötterna. Lydiga slavar som vi är letar vi direkt rätt på Sylvester och berömmer honom rikligt för hans hårda arbete under natten.

Att få beröm efteråt är tydligen inte lika tillfredsställande dock så Sylvester fortsätter försöka väcka oss främst matte efter som det har störst chans att lyckas. Hela tiden tycks Sylvester försöka komma på nya sätt att väcka matte och i natt lyckades han.

Att han hoppa upp i sängen märkte jag inte, troligen hade han jamat innan men jag hade inget hört. Sylvester är dock envis och jäkligt smart. Så när han upptäckte att mitt ben låg utanför täcket släppte han ner sitt byte där och visst vakna matte! Jag tittar upp väldigt förvånad över vad sjutton hade landat på mitt ben. Bredvid benet låg nu en trasselmus och Sylvester satt bakom den med det mest bedårande uttrycket i ansiktet ni kan tänka er. Hans plan hade funkat och han var så nöjd.

Självklart överöste jag honom med beröm, klappa han på huvudet och delade hans lycka innan jag somna om med ett leende på läpparna.