Sidor

söndag 9 oktober 2011

Kalas gott!


Igår vankades det kalas gott till alla i ligan som var intresserade: rå-grishjärta. Att låta ens katter tugga på rå-kött är nyttigt för katterna bla funkar det råa köttet som en tandborste och tar bort små matrester, det som kan leda till tandsten. Dessutom kan rå nötfärs ibland vara till hjälp vid visa typer av diaree.

Visa kattägare utfodrar sina katter på bara rå föda, sk barf, och jag är övertygad om att detta är egentligen det bästa för katters hälsa. Ansvaret är emellertid enormt stort. Tro ALDRIG att ge en bit rå kycklingfile är att ”barfa”. Viserligen behöver katter proteinet som finns i kycklingfile mest av allt men det är inte det ända de behöver. Deras kost måsta vara noga balanserad så de får i sig alla näringsämnen dem behöver och dessa näringämnen finns inte i bara en rå kycklingfile eller en klick rå nötfärs. 

Vi barfar inte dels pga ekonomi, dels av praktiska själ då vi alltid måste ha mat frame för att behaga Ramses, dels för att alla katter här gillar inte rå föda men främst för att jag vågar inte ta på mig ansvaret att balansera deras kost rätt så de inte får näringsbrister med allvarliga konsikvenser. Vår liga har istället ett mycket bra, och noga utvalt, torrfoder som tillgodo ser deras näringsbehov. Sen får de festa på rå-kött ibland, som godis och en bra tandborste. 

Det är väldigt viktigt att köttet är svenskt, helst att nötfärsen är butiksmald. Allt för att det ska vara så färsk och obehandlat som möjligt. För oss människor som tillagar köttet är tillsatserna och ev bakterier ofarliga, de försvinner vid en vis temperatur.
Vidare ska man tänka på att visa råa produkter kan innehålla ämnen som en katt kropp lagrar och kan bli förgiftade på. Ex lever. Ger du din katt en balanserad kost som tillgodo ser dess näring bra, undvik lever som godis. Det innehåller A vitamin, något katten behöver men i små mängder. Andra saker som sk muskel kött: tunga, nötfärs, kyckling innehåller proteiner och ofarligt att ge en katt. Det är inget de lagrar och kan bli förgiftade av. Hjärtat innehåller taurin något katten behöver bla för synen. Tillskillnad från hunden och människor tillverkar inte katten eget taurin utan behöver tillskott så som att äta hjärtat på sitt rovdjur ute i det fria. Av samma anledning kan man aldrig ge hundfoder till en katt. Det innehåller på tok för lite taurin, katten kommer alltså få närings brist. Taurin är dock inget katten lagrar och kan få för mycket av. Hjärta kan du alltså servera med gott samvete. Se bara till att katten inte äter sig för mätt så att de äter mindre av det foder de har och på så sätt får näringsbrist. Godis är menat som godis: en liten naggande god bit allternativt lite mer men då väldigt sällan.

Bästa rå-köttet är kyckling som har hög protein halt. Nötkött är också riktigt bra, kvalite kött för katten. Tänk på att om du kokar köttet till katten, koka i rikligt med vatten utan salt och servera ALDRIG kokta ben från något djur till katten. Kokta ben splitras och blir till sylvassa flisor som kan orsaka livshotande skador inverters.

Ligan fick en ganska stor portion grishjärta, dock inte hela hjärtat. Tio katter fick samsas om 6 tallrikar. Då majoriteten av mina katter har dålig  kontakt med sitt "inre rovdjur" har jag skurit upp hjärtat i små bitar. Detta gör det också enklare att äta för katter med mun problem så som Gismo och just nu Hobbe.
Gismo
Freya
Hobbe
hade svårt att  äta pga sin tandsten men lyckades tugga några bitar.
Luna
Nemi
Ramses
Detta är första gången jag får denne herre att äta rått. Mycket bra, hans tänder behöver det!
Sylvester
Har förr aldrig visat intresse för rått man kan lära sig något nytt på äldre dagar.
Ztiss
Luktade bara men åt inget.
Bilden nedan är tagen vid ett annat tillfälle. Luna tuggar som ett sant rov djur på ett råkyckling ben

Luna