Sidor

söndag 30 oktober 2011

Godis gömmor

Det finns en mängd olika aktiverings leksaker som kan sysselsätta en katt genom att de får försöka klura ut hur de ska komma åt något gott. Detta stimulera katten och till vis del deras naturliga jakt intresse. Här recensera ligan några av sina favoriter:
Barbapapa
(katt pyramid)
Ja denna leksak har ni läst många inlägg om här i bloggen. Den är helt klart ett av de bästa inköp vi gjort. Genom sin form som en barbapapa (där av att vi gett den dess namn egentligen tror jag den heter pyramid) reser den sig upp varje gång den nockas omkull. Blott ett men ganska stort hål finns överst på ena sidan. Katten måste alltså både nocka omkull barbapapa och få hålet nedåt för att godiset ska trilla ut. Svårighets graden är emellertid ganska hög och hos oss är det egentligen bara Luna som haft tålamodet att dels klura ut hur den funkar och dels hittat en teknik för maximal utdelning.
Luna


Ufo
Detta ovala tefat har två små hål på sidorna där godsakerna kan trilla ut. Storleken på hålen avgörs av hur hårt man skruvar ihop leksaken efter fyllning. Trixet är att få upp ufo på hög kant och få den att rulla så trillar god sakerna ut. Gismo är jätte duktig på denna. Den är inte så svår när katterna väl listat ut att den måste upp på sidan och med Gismos teknik är den ganska snabbt tömd.

Gismo
Med tungan rätt i mun


Bollar
En enkel konstruktion med ett hål. Visa kan tas i sär i två  halvor vid fyllning andra har ett håll med ställbar storlek. Den sista innebär dock en liten kant som gör att bollens rull rytm rubbas. Katten behöver bara leka med dessa som vilken boll leksak som helst. Förr eller senare kommer hålet vara nedåt och godsaker trillar ut. Sylvester har emellertid en egen teknik. Han leker först som det är tänkt men tappar tillslut tåla modet och tjongar iväg bollen med full kraft in i en vägg. Då rasar mycket godis ut.
Den med ställbar storlek / Gismo
Den som kan delas i två halvor. I orginal är de enfärgade jag har mixat dem lite. / Sylvester
Ztiss

 
Ägget
En oval formad godis boll med inställnings möjligheter för hur stora hålen på sidorna ska vara. Vill man vara elak kan man tom stänga den helt. Då finns endast ett litet hål i botten från vilket katten kan få ut godsaker ifrån. Det krävs inte mycket petande för att belöningen ska vara stor. Med andra ord en leksak perfekt för Ztiss som annars använder sig av metoden att sitta bredvid godis leksaken och be om hjälp. ”Jag är ju så liten och söt plocka ut godiset åt mig matte”.På bilden är det dock Gismo som demonsterar denna leksak.

För fem minuter sedan

Fann man medlemmarna i ligan:

Freya har inte kommit ur sängen än
Gismo sover gott i min garderob
Hobbe och Ztiss avslutade en tvättstund
Luna insåg att det var för kallt på balkongen
Matrix somnade om i soffan
Ramses ansåg det för tidigt att ens tänka tanken att gå ur sängen.
Ronja spannar ut från favo hyllan.
Sylvester på kontors stolen.

Nemi njöt dock på balkongen.

Morrhår och ärtor

När Ztiss kom in i våra liv som en liten, liten, liten kattunge var hans morrhår super korta, ja nästan obefintliga. Då fick jag lära mig något nytt i kattvärlden: mamma katt brukar bita av morrhåren på sin favorit unge för att denne ska hålla sig nära mamma.

I veckan upptäckte vi några avbitna morrhår på Ronja. Sen dess har vi ertappat Ramses med att bita av dem när han myser med sin tjej. Alla knep är vist tillåtna för att hålla sin brud nära nära.

Ja de är rara de små ärtorna. ;)