Sidor

torsdag 18 augusti 2011

Veterinär tripp

TUSEN GÅNGER TACK KÄRA FRUFILUR
öhh sorry SoC Frufilur för skjutsen, igen!!

Idag fick Matrix en "kläm tid" hos veterinären. Allt som farbror doktor behövde göra var att nocka Matrix medvetlös, sedera, så matte kunde klippa klor och borsta tänder.

Enkelt i sig men utan körkort och en katt som är svår att få in i bur är inget enkelt. Första försöket i går misslyckades då ingen chafför kunde, i sista minuten vilket är väldigt förstårligt. Idag gick det bättre tack vara Frufilur!

När hon var på väg ringde hon och gav mig således signalen att det var dags att stoppa Matrix i buren.

Detta är svårt nog. Med åren har jag hittat tillvägagångsätt som funkar tillsammans med det förtroende Matrix har för mig nuförtiden. Detta tillvägagångsätt kräver dock att Matrix ligger och sover i en säng eller soffan. Jag lyfter upp honom och innan han helt vaknar har jag stoppat in honom i en bur. Enkelt sagt jag överrumplar honom.

Idag sov han dock under sängen och för att göra allt än värre: Hobbe sov på sängen. Hobbe har varit lite extra nervös idag då jag dammsugade för två dagar sen. Det förstår ni väl att det gör en katt nervös i dagar....

Vi hade inget val. När vi lyfte ut Hobbe, som vart så skärrad, fattade Matrix direkt att något var i görningen. Överrasknings momentet var alltså förstört. Jag lyfte sängen, fick fram Matrix och lyfte upp honom. Den lätt åtkomliga buren var dock inte nära nog till hands. Matrix fattade vad som var på gång och tveka inte att använda sina fisk kroks liknande klor på mig. Jag försökte bita ihop som alltid men det var för mycket. Så jag tappde greppet och tänkte nu är det kört. Överrasknings momentet var borta.

Återigen flydde Matrix in under sängen som jag lyfte på. När han försökte fly ut ur rummet blockade husse utgången med en bur. En vänlig puff i baken från mig så var en skräckslagen Matrix i buren. Hans panik var total. =(

Frufilur hämtade oss, körde oss till veterinären som nästan direkt "nockade" Matrix. Hjärtat lät bra men pulsen var hög.

Ganska omgående somnade Matrix och då upptäckte jag en stank som få känner till. Panik diaree. Diaree hos katter är hemskt men inget är så horribellt som den en katt får pga panik. Jag fick tvätta av hela Matrix rumpa hos veterinären.

Klorna klipptes, tänderna borstades och öronen rengjordes. Jag vart mycket glatt överraskad av att se att Matrix tänder var i så bra skick trots den tandsjukdom, kallad TR, han har.

Matrix fick sova på hemvägen och vaknade upp i hemmets lugna vrå. Ramses den sötnosen vaka som en hök över honom.

Det värsta med en sån här pers är att se hur förvirrad Matrix blir. Han förstår verkligen inget som händer. Så en liten stund efter hemkomsten gick vi tillbaka till Matrix "ruta ett". Han låg under sängen och jag bredvid sakta pratandes med honom. Det värmer dock att se hur mycket han slappnar av bara av att höra min röst. Jag hade aldrig kunnat tro den där första tiden Matrix kom till mig och jag pratade så ofta med honom skulle få en så stor effekt och bli så betydesefullt i framtiden.

Nu är han vaken och fått god blötmat. Inte den bästa födan med tanke på diareen men för tänderna. Han är mycket trött efter dagens utmaning men har inte tappat förtroendet till mig utan ligger gärna bredvid i soffan.

Dexter

*Varning* detta inlägg ska inte läsas av magkräsna eller känsliga personer.

Idag var jag ute med Nemi och hon ägnade sig åt sin nya favorit sysselsättning: jaga trollsländor. Denna jakt har två gånger i sommar lett till att hon hoppat ner i vattnet men skam den som ger sig.

Som alla kattägare vet är katter verkligen sadistiska i sin jakt men idag tog Nemi detta till nya nivåer. Hon lyckades fånga en stor trollslända och höll den i munnen över dess kropp, vingarna hängde således ut från Nemis mungipor skräckslaget fladrandes. Här näst la  Nemi sitt byte på gräs mattan och varje gång trollsländan försökte lyfta slog hon ner den. Detta är vanligt för katter, att leka med sitt byte. Jag brukar titta åt ett annat håll, låtsas som det regna tills det hela är över. Ni förstår jag kan inte ens trampa på myror med avsikt.

Nemi ledsnade tillslut på trollsländans desperata försök att flyga iväg och klöste därför väldigt metodigt sönder dess vingar! En sida i taget. Sen satte hon sig bredvid, njöt av salladen (gräset) medans middags underhållningen försökte fly vilket den absolut inte längre kunde göra.

Illa och min mage vände sig men jag hoppades det hela snart skulle vara slut. Icke.

Åter igen tar Nemi trollsländan på samma "fina" sätt i munnen och går ner till vatten kanten, lägger ner sitt byte och går därifrån! Hon hade inget intresse av att äta sitt byte eller ens vara "human" att hjälpa den ur sitt lidande. Nej istället börjar hon jaga nästa trollslända.

Den första trollsländan försökte och försökte och försökte flyga med sina trasiga vingar. Jag tror den dog av hjärtattack eller något.

= (