Sidor

torsdag 26 maj 2011

Dåliga sidan

Idag hade vi fin besök och dum matte som jag är hade jag skrytit om min harmoniska flock. Då hände det som i stort sett aldrig händer, Ramses flög på Hobbe. Varför vet vi inte men jäklar vilken fajt. Sån typ av fajter har vi haft max 5 gånger sen vi skaffa katt för 6 år sedan! Vad som slog slint vet vi inte. Ramses blev dock sitt headstronga jag och låste sig helt på att fajtas. Hobbe försvara sig dock genom att pissa på Ramses. (Som sen hamna i duschen.) Husse fick sen tag i Ramses men blev biten. Hobbe försökte hela tiden komma undan då han inte är den katt som fajtas eller ens söker konfrontation.

Min ordentliga flock beter sig inte så här! Varför ska dem visa den sidan till när vi ha besök. Snacka om att skeenet bedrar. Så här är det normalt inte. Suck.

Förtvivlade


Nemi kissar fel det vill säga på andra ställen än bara lådan. Förr hände det ibland nu verkar det vara non stop. Det första man gör i ett sånt läge är att kastrera katten. Nemi kastrerades för snart två år sedan. Så vi tog henne till veterinären i februari för att kolla så hon inte hade UrinVägsInfektion eller Urinsten. Proverna visade att hon var frisk som en nötkärna. Veterinären hade dock en ide. Att hennes hjärna inte förstod att hon var kastrerad, helt enkelt att hon i sinnet ännu var fertil. Så vi skrev in henne i en kontroll grupp där hon fick ett chipp i nacken som ska hjälpa hjärnan att fatta, enkelt förklarat. Hennes allmäntillstånd blev mer som man ser hos en kastrerad katt men kissandet fortsatte.

Nästa steg var om hon försökte säga oss något. Då hon gnager på i princip allt undersökte veterinären hennes hals. Hon har ett medfött fel som är ovanligt i Sverige. Detta går inte att bota men ett försök att behandla det gjordes med hjälp av kortison.

Nemi slutade under några veckor gnaga men kissandet fortsatte. Så troligen var det inte det som felade.

Så vi började titta på våra rutiner och vanor. Sandbyten, orena eller för rena lådor kan få en katt att kissa fel. Vi har dock inte bytt sand sort sen hon flyttade hit, vi tömmer lådorna lika ofta som vanligt och vi gjorde rent lådorna grundligt i ett försök att komma till rätta med problemet men det gjorde ingen skillnad.

Ibland är det enkelt att förstå vad en katt menar med ett fel kissande. Vissa katter kissar på skor för att protestera över att ägarna är borta för mycket. (OBS inte ända orsaken till att en katt kissar på skor.) Gismo kissade på köks golvet två gånger. Samma ställe, så vi satte en låda där och sen upphörde hans beteende helt. Nemi är dock inte logisk i sitt fel kissande. Det kan vara på vad som helst eller vart som helst. För säkerhetsskull gjorde vi ändå i ordning ännu en låda.

Ibland kan en katt fel kissa på grund av förändringar i hemmet så som en bebis kommer till världen eller en ny katt skaffas. Inget sånt har hänt här. Ronja har visserligen flyttat in sen Nemi kom men Nemi kissade fel även före det så det är nog inte det. Nemi trivs också väldigt bra i flocken. Har inte ens en tagg i sidan gentemot någon av katterna. Hon leker, tvättar sig, äter bra, både tillsammans med de övriga katterna och ensam.

Det kan ha blivit ett invant beteende. Att hon började kissa för att hon exempelvis hade ont i halsen och sen fått en fix ide att inte sluta. Att bryta en sån vana är svårt.
Det kan även vara så att hon vill bli ute katt? Vi hittade henne ute och då vi inte tror hon upplevde något negativ exempelvis en kall vinter, så som våra andra föredetta hemlösa katter har, kanske hon fick smak för detta liv? Vi har dock inga möjligheter alls att låta henne vara ute katt här. Koppel promenader är det ända vi kan erbjuda. Vilket vi gjort men Nemi kissar ändå inne.

Så nu gör vi tvärtom. Vi försöker få henne att inse att hon är inne katt och tänker nu inte gå ut med henne på en månad eller så. Samtidigt stor städar vi hela hemmet med vitvinsvinäger/allrengöring. Vitvinsvinäger tar bort spår ämnen i urinen så att en katt inte kan känna på lukten vart den kissat innan och på så sätt bli triggad att kissa där igen.

Andra knep är att ställa lådor där en katt kissat men det funkar inte då Nemi kissat lite överallt. Man kan även ställa en matskål eller vattenskål där katten kissat, efter att ha städat förstås. En katt vill inte äta där den gör sina behov och tvärtom. Nu har vi ingen möjlighet att ha mat eller vattenskålar precis över allt. Däremot strör vi ut lite foder här och var.

Vi har nu få alternativ kvar att testa och känner oss väldigt förtvivlade. Vi vill inte omplacera Nemi. Svarta kattar är dessutom svåra att hitta hem till och hur gör vi med Luna? Hon behöver Nemi men hon vill vara inne och skulle aldrig trivas exempelvis som stall katt men vilket hem kan tänka sig att ha katt i huset där den ena kan få för sig att kissa ner allt och båda tuggar sladdar?

Min älskade svarta skönhet vad är fel?