Sidor

måndag 18 april 2011

En resa tar sin början Del 5 av 5

En varm höst dag 2009 hade vår vän och tillika kollektivbo flyttat till egen lägenhet. När han kollade i sitt nya förråd fann han att det var fullt med saker. Han ringde bovärden som sa ”jaha då tillfaller sakerna till dig”. Så han började röja och när han fann en klösmöbel visste han vem han skulle ringa.

Vi hade faktiskt inte plats för en klösmöbel av den modell han hittat men självklart var jag intresserad ändå. Det är ju bara att skänka vidare till katthemmet! Så jag traska iväg för att hjälpa honom att bära hem den till mig.

Att säga att vi båda blev förvånade när en svart katt hoppade in i huset till klösmöbel är en underdrift. Ändå var hon ett tu tre där. Vi satte ner klösmöbeln och jag började gosa med den lilla skönheten vi senare kom att kalla Nemi. Jag försökte bedömma om det var en ute katt eller en hemlösing. Ibland är det inte lätt att veta. Då såg jag att hon hade en kompis, ja troligen en syster som vi kom att kalla Luna. Redan på avstånd såg jag hur mager hon var och hon halt illa. Då tvekade jag inte längre och båda togs in.

Trots efterlysningar efter konstens alla regler gick ingen ägare att hitta.

De hade hunnit bo hos oss några månader när de var friska, kastrerade och idmärkta. Nu skulle vi på allvar börja leta reda på ett framtida hem åt dem. De var redo för att omplaceras men kunde vi skiljas ifrån dem? Våra hjärtan hade smält, det förnekar vi inte men vi försökte tänka logiskt. När skulle det vara nog? När skulle det bli intagnings stop? Ja inte denna gång i alla fall. När vi såg hur underbart de funka med flocken och tom fick Kung Ramses att leka, vilket ingen annan katt innan hade fått, var det bara att inse. De var hemma och vi var så kära.

Vi vande oss snabbt vid vår stora familj på nio katter. Ja det var många katter men inte för många, inte för oss. Fast vi nog inte hade trott det från början. Systrarna trubbel, som dem kom att kallas, blev familjens busfrön. Ett frö som gjorde sig gott i flocken.

Tisdagen kväll den 7 september 2010 var en kall höst natt. Vi hade tvättstugan som så många gånger förrut. Anledningen att jag kommer ihåg just denna gång har så klart med en katt att göra. Och inte vilken katt som helst utan den vi kom att kalla Ronja.

Miljöbov som jag är öppna jag porten med dörröppnaren och dörren flög upp. Jag hann uppfatta en svart/vit katt som blivit skrämd. Så vitt jag visste fanns det ingen svart/vit ute katt på vår gård vilket fick mig att haja till. Jag satte mig på huk för att se bättre. Ronja vände på en femöring. Innan jag visste ordet av var hon inborrad i min famn och vägrade släppa greppet. Hon var inte mer än skinn och ben. Dessutom frös hon så hela hon skaka. Detta sa mig att hon antingen var på rymmen eller hemlös, i vilket fall som behövde hon hjälp.

Trots efterlysningar hittades ingen ägare och svart/vita katter är väldigt ”oatraktiva” på marknaden. Varför vet ingen säkert men trenden syns tydligt på alla katthem i Sverige samt i annonser på ex blocket. Så efter att ha i sju månader försökt hitta ett hem till Ronja insåg vi att vi var hennes hem. Det var här hon hade rotat sig, fått vänner och sin husse. Det kunde vi inte ta ifrån henne. Så även hon fick stanna.

Detta är berättelsen hur det gick till när jag skulle skaffa en katt och idag istället har tio. Visst ibland känns det som om jag håller på att förlora förståndet (eller är jag naiv som vägrar inse att det redan är förlorat) och när vi har sjuka katter (utöver den för oss vardagliga vård några av våra speciella katter behöver) är det en utmaning att räcka till. Men handen på hjärtat jag vill inte ha det på något annat sätt. Jag älskar min lilla familj, mina tio bebisar.

Den resa Matrix påbörja har säkert bara börjat. Vad som väntar runt hörnet vet ingen. Det har vi absolut lärt oss. 

Denna berättelse handlar om de katter som fått stanna. Fler katter har korsat vår väg under dessa år men det får bli en egen berättelse.

Idel dåliga nyheter

Matrix har också FORL.

Jag hatar denna sjukdom.

Trött humor..

I väntrummet hos veterinären idag hade de en gosedjurs katt som dekoration bla. Galen katt kärring som jag är kunde jag inte låta bli att påpeka för husse att kattens ställning påminde om en riktig katt som hosta hårbollar. Varpå husse svarar:
- Ja han har nog en hel del ludd i magen....

Hujeda mig

Nu har vi varit hos veterinären men vi tar det från början:

Tre timmar efter att kattmaten togs bort igår kväll höll tio katter på att svälta ihjäl. Ni anar inte hur hemskt hungrig en liten katt kan vara. De förstod verkligen inte varför matte och husse helt plötsligt kunde hata dem så mycket.

Natten vart HEMSK i alla fall för mig som vaknar lätt. Husse kan sova igenom allt, orättvist. Han stängde in sig med Ronja, som inte kan sova utan husse, och Ramses så han inte skulle kunna bråka. Dock fick även dem vara utan mat, då det bara var elakt att låta de andra se maten från andra sidan nät dörren.

Övriga åtta tänkte inte lida hunger nöd ensamma, matte skulle plågas. Freya drog mig i håret och skrek mig i örat. Nemi var ofta uppe och putta på mig. Luna YLA. Ztiss trampa på mig. De andra mucka gräl med varann och en tillsägning från en trött matte som ännu låg i sängen räckte inte. Jag var tvungen att gå upp för att säga till, varje gång. Fast vårt hem är väldigt katt säkrat lyckades ligan hitta saker att riva och annat att göra konfetti av. Nemi satt och doppa tassen i ett hål i golvbrunnen och slickade förbrilt i sig det hon fiskade upp. De hade vatten framme men det kanske var mer mättande att äta det där äckel vatten vad vet jag?


Så att säga att jag var trött i morse, ja nu med, är en underdrift. 

Nästa oros moment för mig var att få Matrix in i buren. I bästa fall får man en chans men det är inte ovanligt att man inte ens får det. Såklart har jag dock med åren lärt mig lite knep exempelvis kan jag överraska honom när han ligger och sover. Snabbt som attan skopar jag upp katten, in i buren innan han vaknar och fattar vad jag gör. Nu trampa han såklart hungrigt på mina fötter. Sova var det sista han tänkte på. Jag svepte ner som en örn, plocka upp Matrix och vänligt tryckte in han i buren. Han försökte stål sätta sig men matte var snabbare.

Sylvester ana nu oro och sprang för att gömma sig... i en transportbur. Snacka om snopen katt när jag stängde luckan.

Matrix är nu inlagd för dagen och det står i journalen "håll katten drogad". Lite goda nyheter var att veterinären höll med mig om att han troligen inte har FORL utan att det är mer en fråga om en äldre katt med slitna tänder. Dock ska käken röntgas för att vara på säkra sidan.

Varför jag hade med mig Sylvester fatta inte veterinären alls. Han tyckte jag var lite väl mycket hönsmamma. Ändå lyssnade han så klart igenom lungorna noga men det fanns inga tecken på rossel. Veterinären var MYCKET imponerad att se en SÅ fräch 16 åring och ville inte tro att han kunde vara så gammal. Så Sylvester fick följa med hem igen.