Sidor

måndag 21 november 2011

Transportburar

Som kattägare kan det vara bra att ha en transportbur till sin katt. Dem reser mycket säkrare i en bur och risken att katten rymmer på väg dit ni ska minskar. För även om din katt är det mest sociala och mest hanterbara tänkbart hemma kan paniken lätt slå in i en främmande miljö.  Så att bära en katt i famnen på väg till exempelvis veterinären skulle jag inte rekommendera. I bilen sitter dessutom en katt säkrare i bur än att vara lös. En lös katt i bilen kan krypa under pedalerna.

Vilken bur du ska välja är helt enkelt efter vad du tror passar dig och din katt? Du kanske cyklar till veterinären då kan ex en cykelkorg i bur form vara det bästa. Eller du kanske promenerar var på en bur i ryggsäcks form funkar bäst.

Jag tänkte här dela med mig lite av de erfarenheter jag har fått av transportburar. Några olika modeller har vi hunnit testa på.

Ingen av våra katter gillar transportburar. De har för det mesta inneburit något negativ i deras liv. Turer till veterinären eller att byta hem igen och igen. I början var de därför väldigt motvilliga till allt som påminde för mycket om en bur så som de i hård plast därför började vi med de sk mjuka burarna:



De kunde ligan acceptera. På den tiden bodde vi inte så stort så att ha en bur man kunde vika ihop för enklare förvaring var också en fördel. Den stora nackdelen visade en panik slagen Hobbe oss. På sidan finns nämligen ett litet plast fönster. Hobbe satte en klo ”genom rutan” som en mästerlig kattjuv och bröt sig ut. Tack och lov hände allt innan vi hade hunnit utanför dörren. Så Hobbe vart den första att få en transportbur i hård plast. Det fanns inget annat att välja på för en utbrytar kung. Tack och lov accepterades den. De andra fick prova hans bur vid olika tillfällen och det syndes att de hade ändrat uppfattning om dessa.

Transport burar i plast har många fördelar. De är enkla att städa när olyckor skeer. En katt med tratt får lättare plats. De är mer stöttåliga och ger därför bättre skydd i bilen. Det finns emellertid många sorters burar i plast. Hobbes bur verkade bra men som alltid lära man sig mycket från olika situationer. Hobbes bur är ihop satt med åtta små lås på sidorna och yttligare fyra för gallret. Plast pluppen som låser låset till gallret kommer en dag gå av och att öppna buren hos veterinären är ett pyssel. För tro inte att alla katter hoppar ut ur buren hos veterinären glada i hågen. Nej de flesta ligger helst kvar var på locket måste av. På Hobbes bur innebär detta att dessa åtta små lås måste öppnas var för sig och får inte tappas bort innan veterinären ens kan komma åt katten. Ett ganska stort pyssel som stjäl rätt mycket tid.
Det var ungefär en sån här bur Hobbe fick.
Så när de andra katternas mjuka burar skulle bytas ut valde vi en annan modell av hård plast bur. Den har fem flärpar på sidorna och gallret öppnas lätt med en ”kläm mekanism”. Vidare har denna modell även en lucka för ett håll uppe på som gör det möjligt att sticka in handen i buren och klappa liten katt. Passformen har emellertid varit lite si så där. Den är alltså lite klurig att montera ihop när man väl tagit av locket. I övrigt har den varit mycket bra.



Vi har även burar i form av ryggsäckar. Väldigt enkla och billiga men de har funkat bra. Nackdelen är att de är för små till våra största katter och ingen av våra katter kan resa en längre sträcka i dem. Vidare stängs de med drag kedja som börjar ge sig. De är däremot väldigt bra när man vill få med sig katten ut på en picknick. Som ägare har man händerna fria och katten ser världen tryggt från ens rygg.

Idag har vi burarna framme i hemmet. Dels för att erbjuda lugna sovplatser. Sylvester har till och med lärt de andra katterna att man kan inne ifrån en bur hålla igen gallret med tassen, om man vill sova ifred. Att burarna står framme gör också att buren innebär något trygg, välbekant och luktar hemma. Dels blir inte buren en dålig association om att något negativt kommer hända. Vilken den lätt kan bli om den bara kommer fram vid veterinär besök. Sen är det också en fråga om säkerhet. Behöver vi utrymma lägenheten finns burarna redo. Bara att stoppa in katten och springa, hoppas vi.

I övrigt: tänk på att inte välja en bur som är för stor. Ja det är bättre än att den är väldigt för liten men lite trångt är bra då kan inte en panik slagen katt skada sig själv lika lätt och katten far inte runt i buren när du bär den. De ska kunna stå upp, vända sig men inte så mycket mer. Många katter som är bästa vänner hemma och kanske till och med sover i samma bur kan behöva resa i olika burar. Som skrivet de kan få panik i främmande miljöer. Där till är det inte så kul för en katt att resa i samma bur som en katt kompis som blev nödig. Ibland kan de ha trygghet i att resa tillsammans men det kan vara ide att ha en bur per katt hemma ifall det behövs.

Trevlig resa