Sidor

onsdag 13 april 2011

En resa tar sin början Del 1 av 5

En dag i början av maj 2005 skeen solen från en klar blå himmel. Det var varmt och i luften kändes det som sommaren redan hade kommit. Jag satt ute tillsammans med en vän och njöt av årets första glass. Men detta var en betydligt mer speciell dag än så. Inom en vecka skulle jag flytta in i min första egna lägenhet och jag viste redan från början att jag ville dela detta hem med en fyrfota vän. Så när glassen var avnjuten hoppade jag på bussen som gick mot det lokala katthemmet.

Då hade jag ingen aning om vilken resa som egentligen tog sin början. Min plan var att skaffa en vän. En. På denna tid hade jag inga planer på att skaffa flera katter eller ens andra djur. Jag tror även att jag då såg det som att jag skaffa ett husdjur. Att jag skulle finna min första bebis viste jag inte.

Att valet föll på katt var inte från början självklart. Jag var egentligen en hundmänniska på denna tid. Dessutom hade jag precis börjat komma över en rädsla för katter efter att en vän hade haft en mycket udda katt. Ja idag kan jag nog säga att den katten inte var helt frisk.

Men hos en annan vän fick jag lära känna en ”normal” katt som hjälpte mig att komma över min rädsla. Så när det äntligen blev möjligt att uppfylla en barndoms önskan att ha hund eller katt vart valet ganska lätt. En katt kosta mindre, tyvärr, men jag kunde också bättre tillgodo se en katts behov under dess kommande levnads år eftersom de exempelvis kan vara hemma själva under dagarna när man arbetar.

För mig var det självklart att leta efter min vän på det lokala katthemmet. Att ta hand om de som behövde hjälp, ett hem, kändes bara så rätt och självklart för mig. Tyvärr minns jag inte idag hur det kom sig att jag fann det lokala katthemmet i min stad.

Kunskapen jag hade då om katter var bergränsad till det mest grundläggande och om katternas situation i Sverige viste jag väldigt lite. Fenomenet ”sommar katter” hade jag hört talas om men med handen på hjärtat tror jag inte att förstod detta bergepp i sin helhet då.

Min dröm när jag satt där på bussen var att finna en social, menlöst snäll katt men så vart det inte. Ödet ville något helt annat. Matrix en katt med svår bakgrund, skygg som få, adopterade mig och inte kunde jag säga nej.

Fortsättning följer