Sidor

söndag 29 maj 2011

Peppar peppar

Som skrivet innan har vi problem med en fel kissande Nemi. Förtvivlan har varit stor. Jag vågar verkligen INTE ropa hej än men de senaste dagarna har gett mig lite hopp.

Undan för undan har jag städat rum för rum i lyan. Inte en vanlig dammsuga av städning utan en sån man normalt sätt bara gör när man flyttar. Jag har hivat ut nästan alla möbler för att kunna torka väggar, golv och tak. Alla ytor, utan tvekan alla, har noga torkats av med en stark rengörings blandning med bland annat vitvinsvinäger i.

Ned kissade grejer som vi inte kunnat få rent, alltså fått bort lukten ifrån, har vi kastat.

Vår förhoppning är att Nemi började kissa fel på grund av ett fertilt beteende. Sen har hon fortsatt för att hon har känt spår av katt kissa och tolkat det som "här är en toalett". Fertil beteendet hoppas vi försvinner i och med chippet som ska hjälpa henne att inse att hon faktiskt är kastrerad. Hon har blivit mer och mer som man förväntar sig att en kastrat ska vara sen hon fick det. Man brukar ju räkna med att det kan ta upp till ett halvår innan hormonerna lämnar en katt efter kastrering. Så det är inte helt otänkbart att samma sak gäller chippet. Fel kissandet hoppas vi upphör i och med att hon inte känner minsta spår av urin någonstans efter denna städning. Vi kommer också fixa ännu en vattenspruta med nästan bara vitvinsvinäger i. Denna tänkte vi spreya i rummen på samma sätt som man spreya med Feliway. (Feliway är ett syntetiskt framställt hormon som har en lugnande effekt på katter.) Vi skulle vilja sätta in två Feliway adaptors också, de är jätte bra, men fy så dyra.

Peppar peppar ta i trä så har detta funkat. De urstädade rummen har inte blivit nedkissade igen.

Håll tummar å tår för oss och Nemi.

Gott sa katten

När man tänker på en katts matvanor tänker man oftast de är rov djur. Så när Luna mumsar ett rått kycklinglår, Gismo blir överlycklig för rå nötfärs vilket även Ronja blir, att Hobbe älskar ex rått nötkött eller Freya uppskattar det mesta i rå köttvara och Ztiss lika så känns det väldigt självklart och naturligt.

Ramses äter i stort sätt bara torrfoder, vilket också syns på tänderna, och Matix älskar såsen till blötmat smaken "oxkött" men även detta känns självklart även om det kanske inte direkt kan ses som naturlig föda för en katt.

Sylvester och Nemi favoriter i matväg är dock allt annat än vad man brukar se som normalt för en katt. Ja vi undrar faktiskt om de är egentligen kaniner:
Nemi - älskar gurka så mycket att hon försöker sno dem vid varje tillfälle. Hon kan alltså seriöst försöka ta en hel gurka i munnen, så som man förväntar sig att en hund tar en pinne, och springa iväg med! Grönsallad och melon är något hon också älskar. Hon blir som galen när jag står och gör i ordning något sådant. Ända chansen för mig att få äta lite i fred är att generöst dela med mig till henne. En annan udda sak för ett rovdjur att gilla som Nemi älskar är konserverade champinjoner. Så konservöppnaren kan betyda två ljuvliga saker: tonfisk eller champinjoner.
Sylvester - var nog kanin i tidigare liv och har svårt att se sig som rovdjur idag. Jag minns vid en jul hur jag stod och skar champinjoner med han tiggandes bredvid mig. Jag mitt dumma fån trodde jag var snäll när jag serverade en leverpastej bit till sötnosen vid mina fötter som önskade något gott. Sylvester vart så ledsen över leverpastej biten som erbjöds han ville ha färsk champinjon ju! Råa linser, kidney bönor, grönsallad, melon och tom citron vatten älskar Sylvester.