Sidor

fredag 22 juli 2011

Majsvälling recept

Nu kommer en ny etikett kallad "tips å trix". Här kommer jag skriva om olika knep jag använder mig av för att få i katter mediciner, ta urinprov, få i dem vätska, stabilisera magar mm. Sånt som jag tyvärr allt för ofta måste ta till. Knepen funkar inte alltid på alla katter. De är envisa små individer.

Majsvälling
För att mätta en hungrig (upphittad) katt, ge energi, vätska upp eller få en katt att lägga på sig lite hull serverar jag majsvälling. Helst ska man använda laktos fri mjölk då de flesta katter är känsliga för den höga laktos halten i vår vanliga mjölk. Själv använder jag vanlig mjölk på de katter jag vet har magar som klara det. Detta för att jag till vardags inte har användning av laktos fri mjölk och därför inte har det hemma. Om det kommer in en för mig okänd katt tar jag dock alltid det säkra före det osäkra och gör vällingen på laktos fri mjölk eller hemgjord havremjölk. Havre mjölken är enkelt att ha ingredienser till hemma då det kanske inte alltid är möjligt att handla. (Nästan alla katter jag hittat har jag hittat mitt i natten när alla butiker är stängda.) Själv tycker jag det är enklast att ta saker jag ändå alltid har hemma. Därför använder jag exempelvis honung istället för dextrosol osv.

Blanda 1 msk mazeinamjöl i 0,5 dl kall mjölk 
Värm upp yttligare 0,5 dl mjölk, ta av kastrullen från plattan när detta kokar och häll i redningen.
Sätt ner kastrullen i ett kall vatten bad och servera vällingen när den är finger varm.

För extra energi:
0,5 tsk honung eller smula ner en halv dextrosol tablett i vällingen
Detta är bra om katten exempelvis är lätt uttorkad eller svag efter att ha varit sjuk eller utan mat en längre tid. Socker kicken gör ofta att katten får upp energin till att äta och dricka själv.

För extra fett:
1 tsk magarin eller smör som får smälta ner i den färdiga vällingen. Om du använder vanlig mjölk ta den röda för än mer fett.
Använd INTE extra saltat smör! Detta är bra om man har katter som behöver lägga på sig lite vikt. Se dock upp, en frisk katt som lätt tillgodo ser sig näring i maten kan bli väldigt fet. Testa därför långsamt, kanske att ge denna blandning två gånger i veckan och avvakta resultat. Ge sen oftare om det ser ut att behövas.

Extra mättande:
1 ägg gula vispas ner i den färdiga vällingen.
Väldigt bra start för en upphittad hungrig katt. Det är mat som är lätt för en tom mage att bearbeta men som mättar och ger en bra närings start.

Havre mjölk
2 tsk havre mixas med 1 dl vatten tills blandningen liknar mjölk.

Majsvälling

Tog fram flugan för en bus stund. Den såg mycket rolig ut och Gismo gjorde några tapra försök att leka men han orkade helt enkelt inte. Så jag nöp honom i nackskinnet, lätt uttorkad. Hans tänder har varit lite dåliga i veckan och han  har som alltid svårt att hålla en jämn nivå med västka och näring i kroppen. Därför fick det bli frukost, majs välling speciall det vill säga med smör och honung i. Gismo lapa så det skvätte, tänk så gott. Som väntat åt han inte upp allt. Därför fick Nemi, som tydligt behöver extra fett nu när hon är ute och går så mycket samt Luna som alltid är lite mager. Matrix fick också chansen men ville inte ha. Hobbe fick smaka ett slick, så gott men det är ingen mat för små knubbiga Hobbar. Ronja som ofta fick denna mat den första tiden hon var här älskar det och ville också ha. Hon blir dock en minigris om hon får aldrig så lite i sig så hon fick i stort sätt bara doppa tungan. Freya fick inte alls och inte heller Ztiss jag tänker inte trigga hans allergier och få en "rolig" helg.