Sidor

onsdag 25 maj 2011

Ömsint och Kärleksfull Omsorg

När man har tio katter är det inte praktiskt möjligt eller ekonomiskt håll bart att åka till veterinären för den vanliga omsorgen. Därför klipper vi klor, rengör öron och borstar tänderna själva. På alla utom Matrix förstås. Hans bakgrund gör att han får svår panik när vi håller i tassarna. Även om vi försöker klippa klorna på honom hemma ibland tycks det inte vara något Matrix kan lära sig. Hobbe, min andra skyggis, har däremot lärt sig både att få klorna klippta och en lättare tandborstning. Bara vi börjar med honom så han inte hinner stressa upp sig över vad vi har i görningen. Ramses och Luna vill inte men är inte rädda så som Matrix, de är bara stolta. Mycket av deras stolthet tycks sitta i klorna. Freya är som med allt, enkel. Ztiss protestera med ett ynkligt ”nej” men helt utan rörelse varpå att även han är enkel att ”serva”. Nemi och Sylvester förstår inte varför klo klippning ska vara bra men okej då. Gismo skruvar sig som jag vet inte vad i husses famn och allt tar längre tid än det behöver. Ronja vande vi snabbt vid allt. Även om hon inte gillar det, framför allt tandborstning är hemsk, går det.

Denna rund service behövs ungefär en gång i månaden. Visas klor ser mer hemska ut än andras men det är lättast att ta alla i ett svep. Matrix åker vi in med ungefär två gånger om året. Det hade behövts oftare men dels är det inte bra att sedera (en spruta som gör dem lealösa) för ofta och dels har han så svårt för transportburen. Han håller efter klorna acceptabelt på klösmöblarna i hemmet.

Freya och Ztiss som är semilånghåriga klipper vi emellan åt. Oftast bara rumpan, för att de lättare ska hålla sig rena. Freya klipps på detta sätt ungefär var nioende dag då hon pga övervikten behöver extra mycket hjälp att hålla rumpan ren. Därtill, ungefär varannat år, lejonklipper vi dessa två. Det är ett sätt att hålla pälsen i gott skick, deras långa päls kan bli slitet på samma sätt som vårt hår. Man får också bort små tovor och de blir inte lika varma i sommar värmen. Visa katter behöver seders för att lejonklippas men både Freya och Ztiss går det klippa i vaket tillstånd i hemmet. Det tar ca en timme med bra trimmer och några pauser.

När det var dags att ta Ztiss stygn efter hans operation av en fett knuta gjorde jag även detta själv hemma. Veterinären hade vid ett tidigare tillfälle visat mig hur jag skulle göra. Tur att det var Ztiss det gällde denna första gång då han är så snäll och matte var lite nervös.

Snäll är han dock inte när det gäller att bli duschad. Då flyter vårt blod, även om klorna är nyklippta. Dels har ju Ztiss foder allergi och förbjudna födo ämnen kan verkligen sätta fart på hans mage. Då behövs rumpan tvättas. När han inte är lejonklippt duschar vi honom ca 4 gånger på ett år för att hjälpa honom med pälsvården så som att reda ut lite tovor. Ztiss gör allt för att rymma när han ska duschas och ylar i högan skyn. När han på det hala badrums golvet försöker få fäste för att springa ifrån är det enklast att sätta klorna i fötterna på oss. När vi är klara är halva badrummet rivet.

Freya duschas oftast flera gånger varje dag. Som skrivet, hennes övervikt gör att hon inte kan tvätta rumpan själv. Även hon duschas i sin helhet ca 4 gånger om året när hon inte är lejonklippt. Hon är dock så snäll och står bara still i duschen. Fast behöver hon rump duschas flyr hon för det mesta från matte. Nej det ska vara husse som duschar!

Gismo behöver emellanåt hjälp med tänderna då han har svår FORL främst betyder detta att vi stryker på ett lager aftamed på tandköttet. Den smakar tydligen hemskt och Gismo uppskattar inte denna hjälp.

Utöver detta håller vi magarna i styr. De är känsliga hos nästan alla i ligan och vi balanserar med lagom mycket blötmat, rå nötfärs och morotspuré. Torrfoder har de alltid fri tillgång till. Är magarna lite hårda droppar vi linfrö olja över torrfodret och är pälsarna lite torra droppar vi istället på fiskolja. Vi har tyvärr väldigt torrluft i lägenheten.

Kort och gott lite TLC som det heter på engelska slarvigt översatt: Ömsint och Kärleksfull Omsorg.