Sidor

fredag 3 juni 2011

Älskade Nemi

Ja nu blir det många inlägg om min svarta skönhet men så kretsar våra tankar mycket kring henne just nu.

Idag tog jag alltså ut Nemi för första gången på länge. Som alltid ska hon vara lite trotsig tre åring "vill inte ut" och leka svår fångad. Sen vände hennes åsikt på en femöring. Jag fick inte ens bära ner henne till det ställe vi normalt påbörjar hennes promenad. Nej hon skulle ner på stört när vi kom utanför porten!

Hon sprang, krumbukta och skutta precis som tjur kalvar gör när de släpps ut på grönbete. Här har jag gått och trott att även hon var kanin i tidigare liv. Nu står det klart att hon var tjur. ;) Hon tyckte dock det var jobbigt att släpa på matte, så långsam hon var och koplet kort. Fortare, fortare! In i buskar, mumsa gräs, valla ankor (!). Oj så kul allt var.

Efter en timme var dock kroppsspråket ett annat. Hon satt ner, ögonen gick i kors och gräset framför henne verkade så gott men hua tugga nej det var för jobbigt. Så efter att ha gosat ordentligt lyfte jag upp henne, dags att gå hem. "Kan själv sa Nemi", så jag satte ner henne.

Hon kunde inte gå i en rak linje, snubbla hela tiden på sina egna tassar ja om något likna hon en fylle kaja. Svansen försökte hon tappert hålla rakt upp men den skönk gång på gång så tung en liten svans kan bli.

Nu har hon somnat på hyllan på balkongen. Huvudet har ramlat åt sidan och hänger nedför hyll kanten, hon orkar inte lyfta upp det.

Guldstund och tänk om


Ronja, Ramses, Nemi och Luna vill ut. Nemi har haft utegångs förbud i ett försök att få henne att inse att hon är inne katt, om det är därför hon fel kissat på sistonde. Det funkar dock inte att låta några gå ut och tvinga andra att vara inne eller tvärtom. Nemi skulle med största sannolikhet bli värre i sitt fel kissande om alla andra fick gå ut men inte hon. Risken är också att får inte de övriga komma ut igen kan de komma att börja kissa fel.

Så vi har fått fundera över situationen igen.

Det vi kom fram till var att utöver omsorgen så som att klippa klor får alla katter en egen stund med oss nästan varje dag. Nästan för ibland har inte katten och slav lust samtidigt. Dessa stunder erbjuder katten det där lilla extra, livs kvalite helt enkelt. Får de inte dessa stunder märks det tydligt på humöret. De blir griniga vilken kan få en domino effekt på hela flocken. Utöver denna guldstund har nästan alla katter någon bonus grej. Denna skänker extra glädje men inget de tappar humöret över om de inte får det.

Matrix – vill få magen kliad. En lugn stund, helst bara matte och han. Bonus är att få leka med exempelvis vippan.
Sylvester – borstar. Minimum att bli borstad på morgonen. Bonus är att få jaga flugan.
Ramses – att fontänen är igång, att det finns mat i skålarna och ett knä att ibland lägga sig i. Bonus är nog räka eller den frys torkade kyckling godiset. Under rätt omständigheter uppskattar han att få komma ut.
Hobbe – ”bonka huvud”, mumsa något gott och spratla efter ett snöre.
Ztiss – älskade en vis leksak som visade sig vara på tok för farlig för katter. Jag ska försöka ersätta den med en hemma gjord säkrare variant. I övrigt vill han ligga på rygg i famnen emellan åt. Bonus är att få jaga flugan.
Freya – närhet. Att ha en sov plats bredvid oss vid ex datorn och ibland att vi ser en film så hon kan ligga i knät. Bonus är sugrör och något ätbart gott.
Gismo – FLUGAN, pussas och så kallat dubbel gos. Han ligger på rygg i min famn men blir samtidigt klappad av husse. Bonus något gott.
Luna – barbapapa,snören och gos när hon ber om det. Bonus att ibland få komma ut för att spana på fåglarna.
Ronja – håller jag på att lära känna. Det viktigaste är dock att kunna komma och be om lite gos eller husses trygga famn. Den vill hon bli upplyft till flera gånger om dagen. Bonus är snören och gosaker.
Nemi – bonus är snören, flugan, ibland gos.
Nu ser ni vad vi tror är problemet. Nemi har hamnat lite i grå zonen. Vi har inte riktigt hittat det där som gör henne tillfreds. Det ända som känns som ”hennes guld stund” är när hon är ute. Ute katt går som skrivet förr inte här men vi gör kanske fel att tvinga henne inse att hon är inne katt? Kanske det är vi som behöver skärpa oss och ta ut henne oftare. Kan vi inte det, ja då är vi inte rätt hem för henne. Ibland måste man se kritiskt på sig själv.
Så nu är planen att Nemi ska få komma ut oftare och längre stunder främst varmare årstider.

Hemska slavar

Igår kväll förvandlades Tales about tails till en tortyr kammare! 162 klor klipptes, öron rengjordes, tänder borstades och tandstens skrapades bort (matte har äntligen lärt sig). Där till fick Ztiss & Freya rumporna rakade.... Inga pip eller flykt försök i världen hjälpte. Inte ens Nemi och Ramses teknik att sätta sig i husses rum och gömma sig under sängen så fort någon kom in hjälpte. Inte ens Lunas hemska ljud när hon drog igång "motorn" på högsta växel hade något effekt.

Gismos FORL är verkligen hemsk. Gjorde vad jag kan för honom men det är inte mycket. Ronja hade horribell tandsten och försökte fjäska för Husse så han skulle låta henne slippa mattes behandling. Det var svårt för Husse men ibland måste man vara elak för att vara snäll.

Den ända som kom undan var så klart Matrix. Skulle behöva se över hans tänder men nej jag har ingen lust att tillbringa timmar på akuten. ;)