Sidor

fredag 3 juni 2011

Guldstund och tänk om


Ronja, Ramses, Nemi och Luna vill ut. Nemi har haft utegångs förbud i ett försök att få henne att inse att hon är inne katt, om det är därför hon fel kissat på sistonde. Det funkar dock inte att låta några gå ut och tvinga andra att vara inne eller tvärtom. Nemi skulle med största sannolikhet bli värre i sitt fel kissande om alla andra fick gå ut men inte hon. Risken är också att får inte de övriga komma ut igen kan de komma att börja kissa fel.

Så vi har fått fundera över situationen igen.

Det vi kom fram till var att utöver omsorgen så som att klippa klor får alla katter en egen stund med oss nästan varje dag. Nästan för ibland har inte katten och slav lust samtidigt. Dessa stunder erbjuder katten det där lilla extra, livs kvalite helt enkelt. Får de inte dessa stunder märks det tydligt på humöret. De blir griniga vilken kan få en domino effekt på hela flocken. Utöver denna guldstund har nästan alla katter någon bonus grej. Denna skänker extra glädje men inget de tappar humöret över om de inte får det.

Matrix – vill få magen kliad. En lugn stund, helst bara matte och han. Bonus är att få leka med exempelvis vippan.
Sylvester – borstar. Minimum att bli borstad på morgonen. Bonus är att få jaga flugan.
Ramses – att fontänen är igång, att det finns mat i skålarna och ett knä att ibland lägga sig i. Bonus är nog räka eller den frys torkade kyckling godiset. Under rätt omständigheter uppskattar han att få komma ut.
Hobbe – ”bonka huvud”, mumsa något gott och spratla efter ett snöre.
Ztiss – älskade en vis leksak som visade sig vara på tok för farlig för katter. Jag ska försöka ersätta den med en hemma gjord säkrare variant. I övrigt vill han ligga på rygg i famnen emellan åt. Bonus är att få jaga flugan.
Freya – närhet. Att ha en sov plats bredvid oss vid ex datorn och ibland att vi ser en film så hon kan ligga i knät. Bonus är sugrör och något ätbart gott.
Gismo – FLUGAN, pussas och så kallat dubbel gos. Han ligger på rygg i min famn men blir samtidigt klappad av husse. Bonus något gott.
Luna – barbapapa,snören och gos när hon ber om det. Bonus att ibland få komma ut för att spana på fåglarna.
Ronja – håller jag på att lära känna. Det viktigaste är dock att kunna komma och be om lite gos eller husses trygga famn. Den vill hon bli upplyft till flera gånger om dagen. Bonus är snören och gosaker.
Nemi – bonus är snören, flugan, ibland gos.
Nu ser ni vad vi tror är problemet. Nemi har hamnat lite i grå zonen. Vi har inte riktigt hittat det där som gör henne tillfreds. Det ända som känns som ”hennes guld stund” är när hon är ute. Ute katt går som skrivet förr inte här men vi gör kanske fel att tvinga henne inse att hon är inne katt? Kanske det är vi som behöver skärpa oss och ta ut henne oftare. Kan vi inte det, ja då är vi inte rätt hem för henne. Ibland måste man se kritiskt på sig själv.
Så nu är planen att Nemi ska få komma ut oftare och längre stunder främst varmare årstider.

4 kommentarer:

  1. Ååh... klart att man vill komma ut mycket, särskillt om det är varmt och fint ute...

    Lilla Nemi, det blir säkerligen bättre med hennes kissande om hon får lite mer stimulans och komma ut mer så som ni planerar! Jag hade en granne en gång i tiden som gick ut med sin katt i koppel varje dag, året runt, som andra när de går ut med hunden. Kanske det är lite åt det hållet Nemi behöver? Känna sig trygg i att hon har sin "dagliga" eller "veckoliga" utetur? *bollar med i era funderingar*

    SvaraRadera
  2. Salssanna - det är det vi hoppas på, förrutom vintern då hon inte gillar kyla. Så håll tummar och tår att hon nöjer sig med ett par promenader i veckan istället för fri gående ute katt.

    SvaraRadera
  3. Jag tror ju abslolut att det kommer göra stor skillnad i alla fall om hon får komma ut regelbundet och kanske får vara ute en timma så hon hinner bli lite trött. (som i senaste inlägget ovan) ;)

    Min Snuffe brukar självmant vara rätt nöjd och vilja gå in igen efter 1 till 1,5 timmars utevistelse 1-2 ggr/veckan.

    Jag brukar dessutom släppa kopplet när jag ser att han riktar in sig på ett träd han ska skutta upp i. Då får han löpa dit fritt, sen är jag strax efter och fångar kopplet igen innan han klättrar iväg för långt eller sticker igen.

    Fungerar för oss. Ett tips att prova kanske? Om Nemi vill göra några klätter-rushar tex. ;)

    Kram

    SvaraRadera
  4. Salssanna - Nemi fick komma ut idag med hon var dock inte lika sprallig. Har inga planer på att gå ut med henne varje dag framöver men gör det just nu för att hon ska inse "ja du får komma ut". Med tanke på hennes enorma envishet tror jag nog hon var tjur i förra livet. :P Skulle inte våga släppa kopplet så vild som Nemi kan vara men hon har flexi koppel så lite träd klättring blir det.

    SvaraRadera