Sidor

fredag 24 juni 2011

Apropå Freya

Vi har testat mycket för att få Freya att gå ner i vikt. En ide till har vi: löparband. Vi tänker dock inte köpa ett sprillans nytt och än har vi inte lyckats fynda något begagnat.

Så har ni något gammalt löparband, med motor, som ni kan tänka sälja för en symbolisk summa eller kanske till och med skänka till Tales about tails tveka inte att höra av er.

Nemi igen


Problemen med Nemi fortsätter. Även om hon kissar fel mindre ofta händer det fortfarande. I snart en månad har jag nästan varje dag varit ute med henne en timme åt gången. Det verkar inte räcka. Vår förtvivlan är stor och tyvärr kommer de andra katterna i flocken i kläm.

Vi vet verkligen inte vad vi ska göra här näst. 

Nemi är noga veterinär undersökt. Det är inget fel på urinblåsan. Hon har heller inte urinsten eller urinvägsinfektion. Inget annat verkar vara fel heller utan hon är en fullt frisk katt. Hon är kastrerad sen december 2009 och ingår nu i ett expriment som gör att hon sen mars 2011 även har ett kastrerings chip. Detta ska, enkelt förklarat, hjälpa hennes hjärna att fatta att hon är kastrerad ifall detta är orsaken till hennes kissande, att hon revir markerar.  

Hon har ett ovanligt medfött fel i halsen och det är troligen därför hon tuggar sladdar som vi inte vet vad. Samma fel har hennes syster som i övrigt inte kissar fel.

Vi har nu fått kasta (bland annat) kuddar, skrivbords stol och fotölj på grund av att Nemi kissat ner dem. Vi städar och tvättar som galningar då vi inte accepterar att hemmet skulle stinka (vilket det tack och lov inte gör) samtidigt som vi tillgodo ser Nemi så mycket vi kan. Inget verkar dock göra henne 100 % glad eller nöjd.

Så med stor sorg i hjärtat har vi nu börjat fundera på om vi ska tvingas omplacera henne. Det är verkligen inte vad vi vill göra men vi börjar få slut på ideer.Tyvärr efter att ha bollat en omplacerings ide ser det inte heller ut att vara möjligt av många orsaker:
1, som stall katt tror vi Nemi skulle vara mycket olycklig. Hon är en mycket människosocial katt och inte alls den där ensam strövaren. Där till verkar hon inte vilja vara ute på vintern.
2, som ute katt med möjlighet att komma och gå som Nemi vill i ett hem skulle hon nog trivas men hur många hem vågar satsa på en katt som dels kan komma att kissa ner allt de äger och har, dels kommer tugga sönder alla sladdar? En information vi självklart inte skulle utesluta för ev nya ägare.
3, som ute katt ser vi ett annat problem med Nemi. Hon skulle varje dag utforska större och större områden tills hon gick vilse och inte kunde hitta hem. Hon är en äventyrare. Det är heller inte säkert att hon skulle stanna i sitt nya hem utan risken är stor att hon skulle ge sig av för att hitta oss.
4, rastgård skulle aldrig mätta Nemi. Tillslut är den utforskad och en del av hemmet. 

Sen har vi ett annat problem, vad gör vi med Luna? Vi tror Nemi och Luna är systrar. Ler och långhalm är dem i alla fall och framför allt Luna behöver Nemi, mer än tvärtom gissar vi på. De kastrerades till och med samma dag och fick vakna upp i samma bur. Hur skulle vi kunna skilja dem åt? Luna behöver däremot definitivt vara inomhus. Hon skulle max sätta sig på stug trappan en timme om dagen. Hon vill ha mycket stimulans av människor vare sig man fyller på hennes älskade barbapapa eller drar ett snöre. Båda katterna har liten vana av barn och små barn verkar inte vara omtyckt.

Så vad gör vi? Allternativen är skrämmande få tycks det som. Har ni kära läsare några ideer snälla skriv ner dem i kommentator fältet!

För vår och Nemis del kan vi tänka oss att mötas halvvägs där ingen är 110% lyckliga. Det vill säga att vi fortsätter som vi gör med all städning och tvätt det innebär. Nemi får vara nöjd med den stund ute hon får. Problemet med detta är ju att de andra katterna kommer i kläm. Så mycket fokus läggs på Nemi, i alla fall känns det lite så. Fast vist kanske det är jag som är lite ur gängorna och har svårt att räcka till för stunden? Även en bra matte kan ha perioder där de inte är så tipp topp som ägare. Stunder då det kan vara för mycket att äga en katt för att inte nämna tio. Vi tänker inte göra något förhastat men att situationen tär på krafterna tänker jag inte förneka.

Freyas berättelse

Titta in på Freyas sida. Hennes berättelse är nu publicerad och nya bilder är utlagda.