Sidor

lördag 16 april 2011

En resa tar sin början Del 3 av 5

Jag som inte ens skulle ha två katter planerade nu att skaffa en tredje. Denna gång en kattunge, att få vara med från början en gång vore kul! Jag påverkades nog en hel del av att jag hade två skyggisar vars start i livet jag inte hade kunnat påverka.

Så hösten 2006 började jag leta och även om jag träffa några helt underbara katter så sa det inte klick. Inte förr än jag fann Ztiss. En 8 veckor gammal kattunge i ett jourhem i katthemmets regi. När han var 13 veckor flyttade han så hem till mig och som så självklart i Hobbes natur tog han sig an den lilla direkt. En till att bli kompis och leka med vad kunde vara bättre i Hobbes värld.

Våren 2007 började jag, husse och en vän till oss planera på att flytta in i en större lägenhet tillsammans. Ett kollektiv skulle passa oss prefekt.

I jakten på en större lägenhet flyttade därför Husse, Ramses och Sylvester in i min lägenhet. Medans vår vän bodde i husses gamla lägenhet tills vidare.

Nu hade jag lärt mig mer om katter så en nätdörr sattes upp för att göra en långsam introducering. Vi var väldigt osäkra på om Ramses, som var så envis, skulle kunna acceptera någon så ologisk som Matrix. 

Det gick som en dans på rosor och med Ramses vid sin sida mådde Sylvester bra av att bo ihop med Matrix. Sylvester fann även en bus kamrat i Ztiss.

Nu bodde vi alltså 2 vuxna och fem katter på 48 kvm men utnyttjar man höjden med ex klösträd vart det inte för trångt i katternas tycke. Vi vuxna, som inte ville tillbringa delar av vår tid uppe på köksskåpen, önskade väl dock lite mer svängrum. Så jakten på ett större hem gick vidare. Några planer på fler katter fanns inte.

Det blev dock fiskar. Jag fick överta ett gammal akvarium och det var jag villig att testa för katternas skull så klart. En katt måste ju ha en katt-tv. Den första var en liten, omodern sak på bara 52 liter men vart ändå mycket uppskattad. Även jag fann det roligare och mer intressant än jag väntat. Därför byttes denna omorderna lilla katt-tv ut till en stor modell något år senare.

Så en fredag kväll i oktober 2007 satt jag och slö surfa, bla in på det lokala katthemmets sida. När jag såg huvudnyheterna stannade mitt hjärta mitt i ett slag. Freya var åter på katthemmet. Hon var Ztiss mamma och detta var tredje gången hon hamna åter på katthemmet. Hur många hem och jourhem hon haft under det år hon varit åskilld från sonen visste jag inte då. Som jag började grubbla och fundera men det var väl egentligen onödigt.

Mindre än en vecka senare flyttade Freya in. Det var självklart att Ztiss skulle ta hand om sin gamla hemlösa mamma. Jag visste vilken fin katt hon var och hon förtjänade bättre än att bollas runt så här. Det var dock inte katthemmets fel att det blivit som det blivit. Ibland blir saker bara fel hur mycket man än försöker.

Nu vart det bråttom att hitta en större lägenheten och blott 2 månader senare fann vi den. Vid visningen tittade jag och husse på hemmet i stort sett bara ur en katts perspektiv. Vart kunde vi ställa klösmöblarna, där kan katterna ha ett matbord, hur skulle vi näta balkongen osv. Just balkongen nätade vi också in, två dagar innan flyttlasset gick. En mycket kall och mörk januari natt stod två katt galna personer ute på balkongen och fixa med nät för att behaga sina fyr fota vänner från första inflyttnings dag.

Alla kom att trivas bra i det nya hemmet och flocken funkade bra ihop. Nu hade vi sex katter som lyckligt levde tillsammans. Freya visades sig vara pussel biten vi inte hade insett saknades. Ungkarlarna behövde ett fruntimmer att hålla dem i styr.

Att fler katter skulle vilja komma och bo hos oss kunde vi förstås inte ana då.

Fortsättning följer

Caturday

Idag är det lördag och då vankas det lördags godis!! Det vet tio ivriga katter väl om och tycker matter tar för lång tid på sig att vakna.

Det var Sylvester som hade med sig seden hit. I hans gamla hem hade han fått tonfisk varje lördag i 10 år. Så det var självklart för oss att han skulle få fortsätta med den seden. Vilket de andra inte direkt har ogillat. Även Ronja, det senaste tillskottet, vande sig snabbt och lyckligt vid denna sed.

Det är en av få gånger man verkligen kan uppleva att det bor 40 tassar i detta hem. För hur jag än gör är jag aldrig snabb nog. Start signalen går när jag tar fram lördags godis skålarna. Japp de har tom speciella skålar för tonfisken. Sen är alla runt mina fötter och jamkören är igång.
I fönstret: Luna och Ramses
På bordet Nemi och Sylvester
På golvet: Ronja, Hobbe, Ztiss, Gismo och Matrix.
Saknas på bild: Freya, tyvärr.
  


Luna sätter sig direkt på fönsterbrädet. Hon får inte sitta på golvet och äta med de andra då hon är lite för mycket diva. Om någon annan katt ens tittar på hennes skål blir hon sur. Ramses sitter på en bänk yta intill så han slipper sin flock som tydligen tappar all uppfattning om hyfs och uppfostran när tonfisk serveras. Freya sitter helst en bit bort på golvet. Som alltid vill hon ha en frizon runt sig. Resten sätter sig i en klunga när jag snabbt försöker ställa ner sju skålar samtidigt.

 Matrix, Sylvester, Ztiss, Gismo, Hobbe, Ronja och Nemi
Det är svårt att få bra bilder på detta event då man helst ska avlägsna sig från köket så Hobbe kan få matro. Han lever upp till sitt namn med råge och njuter stort av tonfisken.